Europese industrie onderschrijft belang van Horizon Europe voor concurrentievermogen EU

Europese industriële organisaties benadrukken het cruciale belang van het Horizon-programma als instrument om het concurrentievermogen van Europa te versterken. In een gezamenlijk manifest pleiten ze voor een hernieuwde focus op het verhogen van Europa's aantrekkelijkheid als industriële locatie. Met het oog op de aanstaande Europese verkiezingen benadrukken zij de noodzaak van een gunstig regelgevingsklimaat dat Europese industrieën in staat stelt om wereldwijd te blijven concurreren.

Horizon Europe wordt geprezen vanwege haar nadruk op Open Science en innovatie, waardoor het een belangrijke rol speelt in het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksgemeenschappen en onderwijsinstellingen. De private sector staat open voor samenwerking en ziet Horizon als een uitstekende kans, op voorwaarde dat het regelgevingskader gunstig is voor bedrijven.

Daarnaast benadrukken de organisaties de noodzaak van nauwere samenwerking tussen de publieke en private sector, waarbij beleidsmakers meer gebruik moeten maken van industriële expertise en kennisdeling moeten faciliteren. Het manifest wijst ook op het belang van een sterke interne markt, het aanpakken van handelsbelemmeringen en het overbruggen van de innovatiekloof tussen de EU en andere grootmachten zoals de VS en China. Het behoud van een open EU wordt ook benadrukt om de exportpositie te behouden.

Deze oproep van de brancheorganisaties sluit aan bij de agenda van de Europese Raad, waar Europese leiders recentelijk bijeenkwamen om het Europese concurrentievermogen te bespreken. Het manifest onderstreept de urgentie om de economische, industriële en technologische basis van Europa te versterken, zoals ook werd besproken tijdens de Raad.

Lees het Manifest

Europese industrie onderschrijft belang van Horizon Europe voor concurrentievermogen EU

‹ News overview