Nederland scoort hoog op het ERA Scoreboard

Het ERA-scorebord is een van de onderdelen van het nieuwe ERA-monitoringsmechanisme en omvat 18 indicatoren, waaronder twee algemene indicatoren die de vooruitgang in het Europese onderzoeks- en innovatiesysteem (O&I) meten en 16 specifieke indicatoren, een voor elke prioriteit van het Pact voor O&I. Over het geheel genomen laten de resultaten voor Nederland een gunstig beeld zien, maar er zijn nog mogelijkheden voor verbetering.

Vrouwelijke onderzoekers

Het eerste rapport van het ERA Scoreboard laat positieve resultaten zien voor Nederland op diverse gebieden binnen de Europese Onderzoeksruimte. Nederland scoort hoog in het beschikbaar stellen van wetenschappelijke publicaties in open access en heeft na Zweden en België het grootste aantal voltijdse onderzoekers in Europa. Ondanks de Europese doelstelling dat elke lidstaat minstens 3% van haar bbp aan onderzoek en ontwikkeling besteedt, liggen de Nederlandse investeringen onder het Europees gemiddelde. Ook blijft het aantal vrouwelijke toponderzoekers helaas onder het gemiddelde.

Synergie

Op verschillende gebieden, zoals investeringen in onderzoek en ontwikkeling, gendergelijkheid, internationale betrokkenheid, synergie met sector- en industriebeleid, en de coördinatie van investeringen in onderzoek en innovatie, is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op EU-niveau. Daarnaast laten lidstaten ook vooruitgang zien op het gebied van kennisvalorisatie, de actieve betrokkenheid van burgers, en de carrières en mobiliteit van onderzoekers. Het rapport wijst echter op het ontbreken van synergie met de Skills Agenda, waarbij onderzoekers aangeven dat ze tijdens hun loopbaan weinig tot geen overdraagbare vaardigheden hebben ontwikkeld. Bovendien is het Europese aandeel van wetenschappelijke publicaties in de top 10% van meest geciteerde publicaties wereldwijd gestagneerd. Het monitoringsrapport biedt de mogelijkheid om de relevante gegevens per land en indicator visueel weer te geven.

Klik hier voor het ERA Scoreboard 2023

 

Nederland scoort hoog op het ERA Scoreboard

‹ News overview