Nieuwe publicaties: van relatie naar netwerk. Een onderzoeksverslag en een praktisch Doeboek over triadisch werken.

Het welzijn van mensen met langdurige psychische problemen blijft nog altijd aanzienlijk achter bij dat van de algemene bevolking. Het concept van triadisch werken, waarbij cliënten, hun naasten en zorgverleners samenwerken, biedt een grotere kans op herstel. Het Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben met financiering van ZonMw een actieonderzoek uitgevoerd binnen de beweging 'Radicale vernieuwing langdurige ggz', resulterend in een diepgaand onderzoeksverslag en een praktisch Doeboek waarmee organisaties zelf aan de slag kunnen.

De beweging 'Radicale Vernieuwing langdurige ggz' is een nationaal netwerk dat tot doel heeft de kwaliteit van leven van cliënten in de langdurige ggz te verbeteren.

Triadisch werken, zoals Aafje Knispel van het Trimbos-instituut uitlegt, omvat niet alleen het betrekken van naasten, maar ook het betrekken van de bredere omgeving van cliënten. Dit kan bijvoorbeeld door het opbouwen van relaties met anderen in activiteiten buiten de ggz-instelling, zoals de 'Stap in de wijk'-aanpak van RIBW Overijssel. Door te focussen op ontmoeting en participatie kunnen cliënten nieuwe rollen aannemen en hun identiteit buiten die van 'cliënt' ontwikkelen. Voor zorginstellingen en professionals betekent dit een verschuiving van een zorgverlenende rol naar een faciliterende rol.

Een van de kernaspecten van triadisch werken is dat alle deelnemers gelijkwaardig zijn. Christien Muusse van het Trimbos-instituut noemt als voorbeeld het Spiegelgesprek bij Mentrum, waarbij cliënten en naasten hun ervaringen met de zorg delen met professionals, die luisteren zonder in discussie te gaan. Dit bevordert gelijkwaardigheid en empowerment van cliënten en naasten.

Het gezamenlijke werk van cliënten, naasten en hulpverleners biedt betere kansen voor herstel.

Naast het onderzoeksrapport is er een Doeboek ontwikkeld dat praktijken helpt bij de transitie van regels naar relaties en bij het implementeren van triadisch werken. Het Doeboek biedt praktische tools en werkvormen, zoals het kampvuurgesprek, waarbij verschillende betrokkenen op gelijkwaardige wijze in een open sfeer met elkaar praten over thema's als betekenisvol leven. Dit draagt bij aan meer gelijkwaardigheid en het zichtbaar maken van gedeelde behoeften.

Nieuwe publicaties: van relatie naar netwerk. Onderzoeksverslag en handig Doeboek over triadisch werken

‹ News overview