Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024

'Schakelen naar de toekomst'

Het elfde GGG-congres van ZonMw, gehouden in 1931 Congrescentrum in 's-Hertogenbosch, sloot aan bij actuele ontwikkelingen rond het goed gebruik van geneesmiddelen en recent onderzoek daarnaar.

Zoals de steeds interessantere mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence: AI) en andere innovaties die bijdragen aan een goed geneesmiddelengebruik. Daarnaast was er ook deze editie weer ruim aandacht voor de impact van onderzoeksresultaten uit het GGG-programma en andere vernieuwende onderzoeksprojecten. Zoals elk jaar stond het delen van kennis en het opdoen van goede ideeën centraal. Ter inspiratie én navolging kwamen mooie voorbeelden aan bod van nieuwe initiatieven en ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk. Uit de evaluatie onder de 650 bezoekers bleek dat het GGG-congres dé plek is om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het veld van geneesmiddelen(onderzoek).

Huib Pols: ‘Goed gebruik van geneesmiddelen vergt steeds een blik op de toekomst’

Prof. dr. Huib Pols is vicevoorzitter van ZonMw. In het openingsgesprek met dagvoorzitter Joost Hoebink vertelt Pols over het belang om voor beter geneesmiddelengebruik steeds de blik op de toekomst te houden. Het GGG-programma kan daar als structureel programma – met een breed draagvlak in het veld – heel goed aan bijdragen. Hij noemt een paar relevante thema’s die GGG heeft geïnitieerd en grote relevantie hebben: onderzoek met bestaande data, de inzet van psychedelica en studies naar doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen, mede in het kader van het pakketbeheer. 

'GGG is een van de grote programma’s die kunnen bijdragen aan thema’s die we ZonMw-breed oppakken.'

Huib Pols, vicevoorzitter ZonMw

Kennis voor betere gezondheid

Pols: ‘GGG is een van de grote programma’s die kunnen bijdragen aan thema’s die we ZonMw-breed oppakken. Denk aan duurzaamheid, leefstijl en vrouwspecifieke aandoeningen. Ook wordt bekeken hoe met doelmatigheidsonderzoek kan worden bijgedragen aan passende zorg vanuit het Integraal Zorgakkoord. Door niet alleen onderzoek te faciliteren maar ook de implementatie van resultaten te stimuleren, werkt ZonMw met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.’

Lees in de nieuwste uitgave van het ZonMw-magazine Impuls (april 2024) een artikel over 25 jaar signaleren van kennislacunes, met als een van de voorbeelden het signalement van het GGG-programma. 

Pieter Jeekel en Nicky Hekster over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie

Wat zijn relevante trends en ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI) vanuit het perspectief van de onderzoeker, de zorgprofessional en de patiënt? Hoe ziet de toekomst eruit als het gaat om AI in geneesmiddelenontwikkeling en -onderzoek? Pieter Jeekel en Nicky Hekster van de Nederlandse AI Coalitie schetsen de perspectieven én de risico’s en uitdagingen. 

AI als hulpmiddel, niet dé oplossing

Een paneldiscussie met 5 deskundigen belicht de behoeften én mogelijkheden rond AI en goed gebruik van geneesmiddelen. Op basis van 3 stellingen – waarover het publiek als eerste met handopsteken ‘stemt’ – reflecteren de panelleden op de implicaties én complicaties van het inzetten van AI voor zorg en gezondheid.

In het panel zaten de volgende deskundigen:

  • Gerard van Westen, hoogleraar Artificial Intelligence & Medicinal Chemistry, Universiteit Leiden
  • Joep Rijnierse, arts, medisch directeur Amgen en actief binnen Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)
  • Niels van Gorp, datastrateeg en ethicus bij zorgverzekeraar VGZ en mede-initiatiefnemer digizo.nu 
  • Pieter Jeekel, voorzitter werkgroep Gezondheid en Zorg van de Nederlandse AI Coalitie
  • Nicky Hekster executive professor aan de TIAS School for Business and Society en lid van de Nederlandse AI Coalitie

Lees verder over de paneldiscussie

Sessieronde: in gesprek met experts, én met elkaar

Aansluitend op de geanimeerde netwerklunch, konden deelnemers in een informele sfeer met experts in gesprek om specifieke thema’s nader uit te diepen (zie kader). In vier zalen ontstond zo een levendige sfeer, waarin groepjes deelnemers rondom een van de experts stonden, vragen stelden, of meeluisterden met de gesprekken die werden gevoerd. Een mooie combinatie van kennis ophalen, uitwisselen en netwerken.

De sessieronde In gesprek ging over de volgende onderwerpen:

  • In gesprek over AI en Geneesmiddelen            
  • In gesprek over Patiëntenparticipatie in (geneesmiddelen)onderzoek            
  • In gesprek over Impact van onderzoek             
  • In gesprek met Experts over geneesmiddelen(onderzoek) 

Lees verder over de sessierondes

Plenair: En dan ben je zelf ineens patiënt...

Als professional in de zorg heb je dagelijks met patiënten te maken. Wat gebeurt er als je zelf in de rol van patiënt terechtkomt? Hoe ervaar je de zorg? En wat doet deze ervaring met de invulling van je eigen werk in de wereld van gezondheid? Drie ervaringsdeskundigen delen openhartig hun verhaal op het podium.

  • Dr. Annelien Oosterbaan voorheen gynaecoloog, nu werkzaam in de verzekeringsgeneeskunde en als Parkinfluencer on a mission. Oosterbaan heeft de ziekte van Parkinson.
  • Dr. Meta van der Woude voorheen anesthesioloog en intensivist, nu werkzaam als onderzoeker en docent. Van der Woude kreeg covid en belandde op de IC in haar eigen ziekenhuis.
  • Dr. Annemiek van Rensen voorheen onderzoeker en lid van het CBG, nu senior adviseur patiëntenparticipatie bij Involv (voorheen PGOsupport). Van Rensen heeft epilepsie.

Lees verder over drie experts die zelf patiënt werden

Het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 10 april 2025 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.

Bron: ZonMw

Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024

‹ News overview